maanantai 18. heinäkuuta 2016

70-luvun käsityölehtiä

Lomalla on aikaa tehdä hassujakin juttuja!  Minulla on isot pinot 70-luvun käsityölehtiä, joissa kaava-arkit ja lehdet ovat erillään. Aloin yhdistellä niitä. Samalla tietenkin tulee selattua läpi lehtien sisältö.

Yllättävää, miten monet kuvat lehdissä voisivat olla uusia! Monien vaatteiden muoto, värit ja esim. jalkineet eivät näytä yhtään vanhanaikaisilta. Samoin osa virkkaustöistä on aivan samaa tyyliä kuin Instagrammin virkkauskuvien virrassa.

70-luvun (silloinen) Suuri Käsityökerho ja Muoti+ Kauneus -lehtien kannet ja monet sisällön kuvatkin tuovat valtavasti muistoja mieleen. Olin tuolloin käsityöhullu koululainen / lukiolainen ja luin lehdet kannesta kanteen lukuisia kertoja. Niin usein, että huomaan vieläkin osaavani jotkut kuvatekstit ulkoa!


Jo silloin suunnittelin kaikki virkkaus- ja neuletyöni itse, joten harvoin tein mitään ohjeista. Käytin niitä ideoina omiin töihini kuten nykyisinkin. Vaatteiden ompelussa käytin kaavoja, joita pian opin muokkaamaan ja yhdistelemään.

Tänään olen käsitellyt vain SK-lehtiä, M+t jäävät toiseen kertaan. Samoin 80-luvun lehdet, joita on vähemmän.

Löysin lehden, jonka kaavalla tein rippipukuni ja äidille puvun samalla kaavalla.


1976 lehdestä löytyi mm. juttu kaulakukkarokilpailusta, johon osallistuin tällä työllä. Sitä ei valittu, mutta pidin kukkaroa paljon koulussa ihan koruna.


Lehdistä on löytynyt muutamia ideoita, jotka olin unohtanut:
  • Maton teko siten, että virkkaa kalalangasta verkon ja pujottelee kuteet siihen 
  • Silmuvirkkauksen käyttö kuvioitten teossa. Näyttää ryijypistoilta.
  • Matonkuteista palmikoitu matto. Palmikot ommellaan yhteen nurjalta. Lehdessä käsin, minä ompelisin koneella.
  • Kaitaleista koukuttu matto. Siinä käytetty moppilankan näköistä, mutta ontelokude toimisi hyvin.
  •  Poppanakuteen neulominen tai virkkaus. Minulla on vintillä useita poppanarullia, pitäisikö keksiä niistä jotain? Pari pikkukassia olenkin virkannut niistä.

Huomasin, että kirjovirkkausta on esitelty tavalla, joka nykyisellään käsitettäisiin virheeksi - väri vaihdettu vasta  kun koko silmukkaon tehty valmiiksi. Tällöin kuviosta ei tule tarkkarajaista. Itse vaihdan värin aina siten, että silmukan viimeinenlangankierto tulee jo uudella värillä.



4 kommenttia :

  1. Kiva toi sun pussukka. Mukavan mallinen. Mielenkiintoista luettavaa ja katseltavaa sulla !!

    VastaaPoista
  2. Kiva kun olet säilyttänyt lehdet ja sitten löytyy kaikkia muistoja.
    Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger