torstai 11. elokuuta 2011

Silmukkamäärän laskeminen mallitilkusta

Koulun käsityökirjassa oli ohje, miten lasketaan neuleessa tarvittava silmukkamäärä. Opin sen ulkoa jo alle 10-vuotiaana, koska olen tehnyt käsitöitä hyvin pienest äasti. Näin se menee:


Valmiin työn leveys x mallitilkun silmukkamäärä
-----------------------------------------------
              Mallitilkun leveys


Eli valmiin kappaleen leveys kerrotaan (mitatulla) mallitilkun silmukkamäärällä. Saatu luku jaetaan mallitilkun leveydellä.

Harvoin neulon mitään suoraan ohjeesta, vaikka mielelläni katselenkin ohjeita. Siksi kaikessa teen aina ensin mallitilkun. Useimmiten teen uuden neuleen mittaamalla sen kokoa olemassaolevaan. Mallitilkkuun laitan n. 30 silmukkaa ja kun mittaan sen, en ota reunasilmukoita mukaan. Mittaan 20-25 silmukan leveyden mallista riippuen.


Esimerkki:


Neuleen takakappaleen valmis leveys tulee olla 45 cm. Mallitilkussani on 30 silmukkaa, joista mitatessani otan huomioon 25 silmukkaa. 25 silmukan leveys käyttämälläni langalla ja puikoilla on 11 cm. Lasken:
45 x 25 = 1125. 1125:11 = 102, 27. Eli luon takakappaletta varten 102 silmukkaa.

2 kommenttia :

 1. Hei, antaako virkkaustyössä samanlaisen laskukaavan käyttö luotettavan tuloksen?
  Pohdin siksi, että virkkaustyön ohje on bambu-langalla suunniteltu (tiheys 10 cm : leveys 22 cm ja korkeus 32 cm) ja haluaisin tehdä työn kotiväki langasta (tiheys 10 cm: leveys 28 cm ja korkeus 38 cm).
  T. Kirsi R.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä toimii samalla idealla virkkauksessa. Minulla on tästä ladattava PDF, jossa on pari esimerkkiä kuvineen sekä neuleesta että virkkauksesta. Se on englanniksi, saa tältä sivulta http://resources.knit-crochet-blog.com/stitches

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger