sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Kahden kerroksen virkattu lumihiutale


kahden kerroksen virkattu lumihiutale ohje


Aika aloitella jouluun valmistautuminen! Tässä virkattu lumihiutale, jossa on vain kaksi kerrosta. Klikkaa kuva isoksi, sen voi ruudulla vielä zoomata (selaimesta riippuen. Firefoxilla klikkaa kuva ensin isommaksi, sitten hiiren oikealla painikkeella Näytä kuva ja klikkaa täysikokoiseksi). Tottunut virkkaaja näkee siitä, miten se on tehty. Novita Wool-langasta tai vastaavan vahvuisesta virkkuukoukulla 4mm hiutaleen halkaisija on 10-11 cm. Se mahtuu siis kirjekuoreen, jos sen haluaa lähettää joulukortin sijasta joko sellaisenaan tai korttiin kiinnitettynä.

Katso myös uusi kahden kerroksen lumihiutale!

Alkuperäinen video-ohje englanniksi: https://youtu.be/zR8j_CbtSWc
UUSI video syksyllä 2020https://youtu.be/iyB4iNfLCpg 


Olen kovettanut hiutaleet sokeriliuksella ja kiinnittänyt hopealangan, jolla sen voi laittaa joulukuuseen. Koristeen kiinnitin langasta korttipohjaan.
  • 8 kjs renkaaksi (kannattaa jättää langanpää seuraavalla krs:lla virkkauksen sisään, ettei sitä tarvitse päätellä).
  • 1. krs: 4 kjs (joista 2 ensimmäistä muodostavat 1. pylvään),* 1 p renkaaseen, 2 kjs*. Toista vielä 10 kertaa, ps alun 3. kjs:aan. (12 pylvästä renkaassa).
  • 2. krs: *4 kjs, tee nirkko virkkaamalla ps koukusta laskien 3. ketjusilmukkaan, 2 kjs, kiinnitä nirkko ps:lla seuraavan pylvään päälle. 7 (uudessa versiossa 9) kjs, ps koukusta laskien 3. kjs:aan (=1.nirkko), 4 kjs, ps ensimmäiseen näistä 4 kjs:tä (=2. nirkko),  4 kjs, ps ensimmäiseen näistä 4 kjs:tä (=3. nirkko) Kiinnitä nirkot vielä toisiinsa niitten alta ps:lla. 4 (uudessa versiossa 5)  kjs, ps seuraavan pylvään päälle. * Toista vielä 5 kertaa, eli hiutaleeseen tulee 6 sakaraa. Katkaise ja päättele langat.
kjs – ketjusilmukka
p – pylväs 
ps – piilosilmukka

Kovettaminen:
  • Kuumenna kiehumapisteeseen sama määrä vettä ja sokeria pienessä kattilassa. Yhteen hiutaleeseen menee hyvin vähän liuosta, siksi kannattaa tehdä useampi hiutale ja kovettaa ne kerralla. 1 dl vettä + 1 dl sokeria riittävät ainakin 10 hiutaleeseen, hiukan riippuen langasta. Kasta tulikuumaan liuokseen läpimäräksi, mutta älä jätä likoamaan. (Jos lankasi on tekokuitua, anna jäähtyä hiukan, ettei lanka "sula"). Nosta kattilasta, purista ylimääräistä liuosta hiukan pois. Asettele kuivumaan tasaiselle alustalle, johon hiutale ei jää kiinni. esim lasilautanen, muovinen leikkuulauta tms. Älä laita imukykyiselle alustalle kuten pyyhkeen päälle. Muutaman tunnin päästä irrota ja käännä. Anna kuivua kunnolla.
  • Jos teet paljon hiutaleita, voit laittaa uuniin alle 50 asteeseen, mutta varo, etteivät ne pala!
  • TAI käytä sokeriliemen sijaan valkoista liimaa (Erikeeper, puuliima...), johon sekoitat puolet vettä. Upota hiutale siihen, muotoile jonkin tarttumattoman pinnan päällä ja anna kuivua.
Tämä hiutale on virkattu Novitan Kotiväki-virkkauslangasta koukulla no. 1,5. (Langan suosituskoko on 2,5.). Valmis koko 7,5 cm.(Tämä on kopio oman vanhemman blogini sivusta http://purplecrafts.blogspot.fi/2010/12/nopeatekoinen-virkattu-lumihiutale.html)

5 kommenttia :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger