lauantai 24. syyskuuta 2011

Kärjestä neulotut sukat ja neulegraffiteja

Vuosikaudet olen suunnitellut, että opettelen neulomaan sukkia aloittamalla ne kärjestä. Nyt lopulta sain aikaiseksi, kun neulontakerho-ohjelmassa näytettiin sitä. Siihen on tietenkin monta eri tapaa tehdä, mutta pääidea on sama: luodaan muutama silmukka ja lisätään, tehdään kantapää lyhennetyillä kerroksilla. Käytin pohjana ohjelman nauhoituksen lisäksi tätä suomenkielistä ohjetta: www.ullaneule.net/0305/neuvot_sukka_varpaista.html sekä tätä Neulontakerhon Vickie Howellin ohjetta:
http://vickiehowell.blogspot.com/2010/12/knitty-gritty-pattern-cookie-as-toe-up.html . Silmukkamäärät olen laskenut itse ja niitten kanssa joudunkin vielä tekemään työtä. Teen itsekin ohjeen, kunhan saan muutaman sukan tehtyä tällä tavalla. Se on kivaa, mutta nyt aluksi tietenkin vie aikaa!

Töissä meillä aloitettiin käsityökerho. Se kokoontui ensimmäisen kerran torstaina. Tosi kiva idea! Minulla oli siellä tämä sukka mukana.


VINKKI: Sukan varressa testasin lukemaani vinkkiä. Sillä saa siistimmän raidallisen joustinneuleen. Tavallisestihan joustimessa väriä vaihdettaessa nurja neule aiheuttaa sekaisin olevia lankoja, siis että värit näkyvät eri tavoin oikeiden ja nurjan puolen silmukoitten kohdalla. Se on aina näyttänyt minusta rumalta:


Tämän saa korjattua hyvin helposti: aina lankaa vaihdettaessa ensimmäisellä kerroksella neulotaan kaikki silmukat oikein. Joustin aloitetaan vasta seuraavalla kerroksella. Tämä ei vaikuta joustimeen, mutta antaa tasaisen värirajan:


Tämä ei tietenkään toimi, jos väriraidat ovat liian kapeita. Kolme kerrosta toimii jo ihan hyvin.


Kävin tänään katsomassa Turun Kulttuuripääkaupunkiin liittyvää neulegraffitia Vartionvuorenmäellä. Observatorion kaiteeseen on kiinnitetty pitkä raidallinen graffiti. Mutta täytyy sanoa, että olin pettynyt. Se johtui kai siitä, että mielessäni oli näkemäni kuvat monista neulegraffiteista, jotka olivat paljon näyttävämpiä. Tässä oli vain muutama väri ja sielää neuletta. Vartiovuoren graffitissa on tosin selkeä idea - se on asetettu korkealle mäelle, josta näkee Turun yli. Värit toistavat maiseman värejä kullakin kohdalla. Tässä pari kuvaa:


Suuri Käsityö -lehdessä on kilpailu, johon pitää suunnitella ja tehdä lapaset. Tekisi mieli osallistua, mutta löytyyköhän aikaa. Ideoitakin minulla jo olisi!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger