maanantai 12. syyskuuta 2011

Liivi haarukkapitsilläOlen viimeksi tehnyt haarukkapitsiä joskus teininä. Muutama vuosi sitten ostin haarukankin sitä varten,  mutta se katosi jonnekin. Nyt päätin ostaa uuden ja olin iloinen, että ne ovat edistyneet paljon aiemmasta taitetusta raudanpalasta! Tämä maksoi n. 15 euroa. Tässä käyttämäni lanka on espanjalainen Katia Azteca, jonka ostin Tallinnasta. Sen puikkosuositus on 5-5½ eli aika paksua, joten haarukassa käytin kaikkein leveintä väliä.

Kuvaan tässä työn vaiheita. Ensin pitkä silmukka, joka asetetaaan vasemmanpuoleiseen piikkiin. Kierrä sitten lanka oikeanpuoleisen piikin ympäri.


Seuraavaksi virkkaa yksi silmukka siten, että otat langankierron piikissä olevan silmukan läpi.


Tästä eteenpäin toistetaan koko ajan samaa. Käännä haarukkaa oikealle ympäri (myötäpäivään), tee kiinteä silmukka edellisen kerroksen vasemmanpuoleiseen lankalenkkiin.

Jotkut kiinnittävät lisäksi molempiin piikkeihin apulangan, joka pitää lenkit järjestyksessä, mutta minusta se ainakaan näin paksulla langalla on turhaa. Ihan ohuella pitsilangalla ehkä käyttäisin.Työvälineessä on reiät sen pujottamista varten.


Kun haarukka on täynnä, kiinnitä ensin toinen pää paikoilleen. Irrota sitten alapään osa, jossa piikit ovat kiinni ja pudota pitsiä niin paljon, että piikeille jää vain muutama lenkki molemmin puolin. Laita alaosan kiinnitin takaisin paikoilleen ja irrota yläosan kiinnitin.


Työskentely on nopeampaa, jos pysyt piikkien ylälaidassa, koska silloin koukku ei ota kiinni piikkeihin.

Olen tekemässä lantiopituista liiviä. Teen aluksi olan yli menevät osat yhtenä pitkänä kappaleena, siis 2 kertaa liivin pituisena. Tässä ensimmäiset pätkät valmiina:


Luin jostain, että isossa työssä ei kannata alkaa laskea pitsipalojen lankalenkkien määrää vaan tehdä varmasti tarpeeksi pitkiä. Kiinnitys kannattaa alottaa samasta päästä, josta pitsi alotettiin, koska lopetuspäästä on helpompi purkaa, kun pätkät eivät ole tasapituiset.

Olen kärsimätön, joten aloin heti kiinnittää pätkiä toisiina, kun minulla oli vain kaksi. Kiinnitystapoja on vaikka kuinka monia erilaisia, mutta käytin ihan yksinkertaista: kaksi lenkkiä kerrallaan vuorotellen.Tässä minulle siis puuhaa seuraaaviksi illoiksi TV:n katselun ohessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger