tiistai 2. joulukuuta 2014

Valopallo jouluksi

Tämä postaus on samalla Facebookin Käsityöblogit-ryhmän joulukalenterin 2. päivän luukku! Eilen kalenterista löytyi kauniita pitsipalloja blogissa Annukan aurinkoiset. Kun näin sen, tajusin, että tulee kaksi melko samantyyppistä julkaisua peräkkäin. Eli pitsiä ja pallo on on minullakin! - Kiitos Ilosofiaa-blogiin kalenterin järjestämisestä!


Valaistut pitsityöni siis jatkuvat! Viikonloppuna sain valmiiksi pitsisen valotalon.

Pallo on tehty kahtena kappaleena ja kovetettu liima-vesiseoksella. Sen sisällä on pattereilla toimivat led-valot, ettei pallosta riipu sähköjohtoa. Tarvitsen enemmän valoja, mutta en tähän postaukseen ehtinyt käydä ostamassa! Muottina oli Ikean 3.99 € maksanut teräskulho. Valitsin sen, koska se on ihan pyöreä pohjastaan. Usein käytetään ilmapalloja kovetuksen apuna, mutta minusta niillä on vaikea saada kunnolla pyöreä ja oikean kokoinen. Tämän halkaisija on 20 cm.

Lankana on koristani löytynyttä valkoista hilelankaa Kartopu Simli Angora. Se on pitkälti akryyliä, mutta koristeessa ei haittaa. Paitsi että muistaa, että akryyli voi palaa! Käytin virkkuukoukkua no 4. Aloitusketjussa on 115 silmukkaa. Erikokoiseen palloon tai eripaksuisella langalla kannattaa virkata ketjua sen verran, että se ei ole liian kireällä eikä löysällä pallon paksuimmalla kohdalla eli kulhon alareunan ympäri.


Mallivirkkaus on 5 ketjusilmukan lenkkejä, joitten kiinnityskohdassa on 3 kjs:n nirkko. Aloituskerroksella olen hypännyt 5 silmukan yli.


Mittasin pitsiverkon riittämistä pitämällä verkon alaosan paikoillaan ristiin laitetuilla puikoilla. Verkkoa kannattaa venyttää aika lailla ylöspäin.

Tein 9 kierrosta samankokoisia lenkkejä. Sen jälkeen kavensin lenkit puoleen. Kavennukset tein siten, että otin 2 ketjusilmukan jälkeen kiinteällä silmukalla kiinni seuraavasta lenkistä, mutta en tehnyt siihen nirkkoa. Uudet 2 kjs ja vasta seuraavaan lenkkiin nirkko. Alla kaksi kuvaa kavennuksesta. Ensimmäisessä kavennuskohta kuvana, sen alla sama virkkauksen päälle piirrettynä kaaviona.Sen jälkeen tulee vielä yksi kerros ilman kavennuksia.


Valmis puolikas palloa näyttää tältä:


Sen tarkalla muodolla ei ole kauhean väliä, koska kovettaessa sitä voi paljon venytellä! Tämä on pallon yläpuoli, jossa reiästä pitää saada led-valot mahtumaan ja siihen kiinnitetään ripustuslanka. Tein alaosaan pari kerrosta lisää kavennuksen jälkeen, että reikä on pienempi.

Seuraavaksi tein jugurttipurkissa sekoituksen, jossa on valkoista erikeeper-tyyppistä liimaa ja hiukan vähemmän vettä kuin liimaa. Kastelin verkon painelemalla kertakäyttöhaarukalla. Liima täytyy saada pitsiin tasaisesti joka puolelle.


Sitten alkaa sottainen osuus, eli liimainen pitsiverkko on saatava tasaisesti kulhon päälle. Päällystin kulhon ensin tuorekelmulla, ettei lanka jää siihen kiinni.


Vanhat metallipuikot, joita en enää käytä, pitivät pitsiä paikallaan kunnes se kovettui. En ollut laittanut tarpeeksi liimaa reiän reunoille. Kun puolipallo oli kuiva, tein lisää liimaseosta ja "maalasin" reiän reunat sillä siveltimen avulla parin kerroksen korkeudelta ja annoin kuivua uudelleen. Tämä liima kestää ainakin 6 tuntia kuivua kunnolla. Jos mahdollista, kannattaa jättää yön yli.

Opittua: ei kannata käyttää vanhanaikaisia metallisia sukkapuikkoja, niistä lähtee ruostetta!

Jos ei halua ostaa kahta kulhoa, kuivumiseen menee siis kaksi päivää :)


Puolikkaat voi kiinnittää monella eri tavalla riippuen siitä, haluaako kiinnityksen näkyvän. Ompelin ne yhteen samalla langalla mahdollisimman näkymättömästi.

Sitten palloon vain lisätään ripustusnauha ja sen sisään asetetaan led-valot.

Muuten, jos olet ihmetellyt joitakin julkaisujeni tunnisteita, niin niitten syy on Indiedays-portaalin uudistukset! Mm. kaikissa käsityöblogeissa pitää jatkossa olla tunnisteet Oma elämä ja Käsityöt, kun tähän asti on ollut vain Lifestyle.


10 kommenttia :

 1. Hieno! näitä täytyy kyllä kokeilla :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Näitä on kohtalaisen helppo tehdä, pitää vielä jatkokehittää ideaa :)

  VastaaPoista
 3. Hieno! Kiitos ohjeesta! :)

  VastaaPoista
 4. Wautsi kun hieno ja varsinkin kun on pimeää, tämä loistaa kauniisti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pitäisi vielä koettaa, miltä näyttää kiiltävämmästä langasta tehty pallo!

   Poista
 5. Ihana!!!! Kiitos selkeästä ohjeesta =)

  VastaaPoista
 6. Hieno idea, kokeiluun menee..joskus toivottavasti. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger